Składniki:
Sposób przygotowania:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżki soli
- 1-2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 główka czosnku
- 1,5 szklanki octu 10%
- 8 łyżek oleju
- 3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć (nie obierać) pokroić na grubsze plasterki lub poszatkować. Zasypać solą, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po 6 godzinach odlać sok. Do ogórków dodać chili, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.
2. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie ogórki wraz z zalewą przekładać do czystych wyparzonych słoików (lekko ugniatając). Zakręcić, nie pasteryzować.
2. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie ogórki wraz z zalewą przekładać do czystych wyparzonych słoików (lekko ugniatając). Zakręcić, nie pasteryzować.
Witam nie pasteryzować a nie popsują się , jak by zalał gotującą zalewą to może by było ale tak
OdpowiedzUsuńNie psują się, robię podobnie od kilku lat
UsuńJa też takie robię,nie trzeba pasteryzować,są super.
UsuńA bardzo octowe?
OdpowiedzUsuńNie czuć octu w chwili spożywania.
UsuńRobię podobne co roku. Uwielbiam je robić bo robota rozkłada się w czasie no i nie trzeba pasteryzować. Sa chrupiace i przepyszne.
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać tak przygotowane ogórki? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno 6 mcy, dłużej nie przetrwały, bo wszystko mąż zjadł...
UsuńCzy zalewa na pewno jest poprawna ?tylko ocet i cukier i olej?
OdpowiedzUsuńTak. Na pewno.
UsuńPo jakim czasie można próbować.
OdpowiedzUsuńPo 1 tygodniu już pierwsze słoiki otwieramy.
UsuńMnie z 2kg ogórków wyszły 2 słoiki 1l robiłem tez bez pasteryzacji ogórki w korzennej marynacie wytrzymały prawie rok
OdpowiedzUsuńNa pewno 3 szkl. cukru?
OdpowiedzUsuńNa pewno, na pewno.
Usuńmożna zostawić na całą noc a rano do słoików ?
OdpowiedzUsuńTak. Jak wg przepisu = 12 godzin mają odstać. Można wybrać 12 h w nocy.
UsuńPewnie dziwne pytanie, ale muszę je zadać🙃 chcę zrobić z podwójnej porcji w tedy wychodzi aż sześć szklanek cukru czy to nie za dużo ?
OdpowiedzUsuńJeżeli robimy wszystko 2x więcej to proporcje wszędzie są podwójne. Nie będzie za dużo, bo wszystkich składników będzie 2x.
UsuńWczoraj zrobiłam ogórki, dziś powkładałam w słoiki i odwróciłam do góry dnem. Nie pasteryzowałam. Jak je odwróciłam, to część słoików zassała wieczko, a w części wieczko nadal strzela, gdy się na nie naciska. Czy pasteryzować? Czy zmienić przykrywkę? Czy zostawić jak jest? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować najpierw zmienić zakrętkę. Jeśli się nie zamknie, można pasteryzować (5-6 min) i powinno być już ok. Ogólnie ja ich nigdy nie pasteryzowalam i się zamykały. Jednak gdy się to zdarza, pasteryzować.
Usuń