czwartek, 12 kwietnia 2018

Puszyste racuchy z jabłkami

Dla całej rodziny!

Składniki:
  • 3 szklanki mleka
  • 1/3 paczki drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 4 i pół szklanki mąki
  • 1 duże utarte jabłko (lub dwa małe)




Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w łyżce cukru. Do garnka wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wszystko lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać mąkę, jajko i dwa żółtka, zmiksować.

2. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy będzie gotowe, dodać utarte jabłko i delikatnie wymieszać. Ciasto trochę opadnie, ale nie należy się tym przejmować.

3. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Gotowe wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Pyszne...!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz