Przepyszne czekoladowe ciacha

Skuszą każdego smakosza - małego i dużego. Szybki deser z czekoladowym sercem.

Składniki: na 12 dużych ciastek
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia
  • 200 g płatków czekoladowych lub pokruszonej ciemnej czekolady
  • słoik kremu czekoladowego - kremem będziemy nadziewać ciastka
  • blacha ok. 30x40 cm wyłożona papierem do pieczenia


  • Sposób przygotowania:
    1. Do rozpuszczonego masła dodajemy jajka i cukier, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
    Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy do utworzenia ciasta. Na koniec dodajemy płatki czekoladowe (lub pokruszoną czekoladę), mieszamy. Jeżeli ciasto wydaje nam się zbyt gęste, dodajemy odrobinę mleka.

    2. Ciasto dzielimy na 2 części. Z pierwszej części formujemy podstawy ciasteczek i układamy je na blasze. Na wierzch kładziemy płaską łyżkę stołową kremu czekoladowego. Z drugiej części formujemy wierzchnią warstwę ciastek.

    3. Ciastka Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 12 minut. Gotowe ciacha można posypać cukrem pudrem.

    CZEKOLADOWE CIACHA GOTOWE!

    2 komentarze: