Pulchne ciasto ze śliwkami

Uwielbiam ten przepis za jego prostotę. Ciasto jest słodziutkie, wilgotne i pięknie pachnie cynamonem. Zajadamy je do kawy, herbaty lub mleka.
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 śliwek
  • cynamon do posypania wierzchu ciasta
Sposób przygotowania:
1. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji).
2. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na nim przekrojone na pół, wypestkowane śliwki. Wierzch ciasta oprószyć cynamonem (również cukrem, jeśli śliwki są nieco kwaśne). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Przed podaniem ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.