Ptasie mleczko z owocami

Pyszne, lekkie ciasto, które sprawdzi się na Wielkanoc i inne okazje. Łatwe w wykonaniu. Uda się każdemu i każdemu będzie smakować.
Składniki:
  • forma 24x24 cm
Blat biszkoptowy:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • poncz: ostudzona herbata
Masa:
  • 0,5 l śmietanki 30% lub 36% 
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • brzoskwinie z puszki - ok. 5 połówek
+ kakao do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie (miksując na niskich obrotach) stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie lekko naponczować.


2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, odstawić do ostudzenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, miksując, dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na chwilę do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć. Wyjąć, wmieszać do niej kawałki brzoskwiń i wyłożyć na biszkopt.
3. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

5 komentarzy:

  1. Wyglada super, wyprobuje na Swieta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada przepysznie az slinka cieknie.Napewno wyprubuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione jutro testowanie smakowanie dam znać 😍

    OdpowiedzUsuń