Sernik Wichrowe Wzgórza

Obłędny! Przepis jest naprawdę prosty, a ciasto wygląda mega efektownie. W smaku rewelacja, będziecie zachwyceni!

Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

forma ok. 21 x 32 cm
herbatniki (ok. 170 g)

masa serowa:
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • twaróg sernikowy z wiaderka (1 kg)
  • serek mascarpone (250 g)
  • budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
piana z białek:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, jej dno wyłożyć herbatnikami.
2. Przygotować masę serową: do miski wbić 2 całe jajka i 4 żółtka, dodać cukier oraz cukier z wanilią i zmiksować na jasną, puszystą masę. Następnie, nadal miksując, dodawać stopniowo twaróg, a potem serek mascarpone. Gdy masa będzie już gładka, dosypać budyń, dodać czubatą łyżkę mąki oraz mleko. Całość ponownie zmiksować na gładko. Gotową masę serową przełożyć na herbatniki. Wierzch masy wyrównać łyżką i - używając sitka - cały oprószyć ciemnym kakao.
3. Przygotować pianę: do miski z 4 białkami dodać szczyptę soli, ubić puszystą pianę. Następnie (nadal miksując) stopniowo dodawać cukier, a na koniec łyżkę budyniu. 
4. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Teraz - raz za razem, na całej powierzchni - zagłębiać łyżkę w cieście i kolistymi ruchami powoli obracać ją, tak by piana przemieszała się lekko z masą serową oraz kakao i powstały zawirowania. 
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po 15 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni. Całkowity czas pieczenia to 60- 65 minut.

1 komentarz: