Sałatka śledziowa w paski

Doskonała na imprezy i święta, efektowna sałatka śledziowa z buraczkami. Szybka i prosta, a przede wszystkim przepyszna!
Składniki:
biała część sałatki:
  • 200 g płatów śledziowych a'la matjas w oleju
  • 1 małe jabłko
  • 2 nieduże ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • szczypiorek
czerwona część sałatki:
  • 2 duże ugotowane buraki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Płaty śledziowe (odsączone z oleju), ogórki i obrane jabłko pokroić na małą kostkę. Do składników dodać majonez oraz trochę pieprzu do smaku, wymieszać.
2. Ostudzone ugotowane buraki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do nich sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
3. Na półmisku układać na przemian białe i czerwone paski sałatki. Na koniec białe paski posypać posiekanym szczypiorkiem.