Przepyszna szarlotka

Doskonała za każdym razem!
Składniki:
  • 2 kg pokrojonych drobno jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
Ciasto:
  • 1 masło
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • forma: ok. 35x23 cm
Piana:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 białek
  • 1 kisiel cytrynowy



Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.

2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno równomiernie wyłożyć rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce).

3. Na cieście rozłożyć kawałki jabłek. Posypać je równomiernie 2 łyżkami cukru i oprószyć cynamonem.

4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, zmiksować.

5. Jabłka przykryć pianą z białek. Na wierch zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto.

6. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)




30 komentarzy:

  1. Moja mama piekła kiedyś podobną, kocham szarlotki, ta jest wyjątkowo smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kisiel w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w proszku, jest napisane WSYPAĆ (nie wlać). Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. A moze byc kisiel Slodka chwila goracy kubek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może być Słodka Chwila, wtedy proszę nie dodawać dużo cukru.

      Usuń
  4. Jablka w takie paski cienkie?

    OdpowiedzUsuń
  5. witajcie ,poniewaz moje dziecko po gelatynie dostaje migreny zamiast kisielu czy galaretki dalam dwie lyzki maki kartoflanej do piany i dwa cukry waniliowe czekam co wyjdzie placek w piekarniku pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kiślu nie ma żelatyny tylko właśnie skrobia ziemniaczana

      Usuń
    2. Mam pytanie o wage paczki masla;Pani podaje wage 200g,tymczasem ja spotkalam do tej pory tylko wage 250g.Zatem ilu gramowe paczki masla sa w Polsce?

      Usuń
    3. W Polsce mamy 200, 250, 450, 500 gram, zależy od producenta.
      W przypadku zakupu 250g proponuję 200g dać do ciasta, a resztę zostawić na jajecznicę lub kanapki. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Zaraz bede piekla,uwielbiam szarlotke

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam ochotę na tą szarlotkę

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej, proszę pomożcie-co to jedno masło ? Ile to na wagę ? Czym zastąpić kisiel, nie sprzedają takich rzeczy w Australii niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1x masło to 200g kostka masła
      kisiel = mąka ziemniaczana( 2-3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej + 3 łyżki stołowe cukru, można dodać kilka kropel cytryny dla smaku)

      Usuń
  9. A piec z termoobiegiem czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez termooobiegu, max na 3 min przed końcem pieczenia można włączyć.

      Usuń
  10. Czy zamiast cytrynowej moge dac truskawkowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie próbowaliśmy, ale myślę, że tak. cytrynowy kisiel dodaje nutkę kwaskową, nie wiem jak będzie z truskawkowym :) Koniecznie proszę dać znać jak wyszło!

      Usuń
  11. Piekłam bardzo smaczne .polecam.Maria



    .

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mus jabłkowy ze,słoika kupny moze być ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być ,krojony czy ze słoika cisto wyjdzie do samo,ja tak robiłam jak miałam w słoiku i ciasto pyszne wyszło.;)

      Usuń
  13. Pianę razem z cukrem od razu nie upijamy,wtedy nie zrobi się sztywna piana! najpierw upijamy pianę na sztywno potem dodajemy cukier upijamy na krem i na koniec kisiel upijamy lekko i wtedy wychodzi puszysta gęsta jak krem piana .

    OdpowiedzUsuń
  14. W tortownicy mogę tez upiec ?

    OdpowiedzUsuń
  15. a jabłka ze skórką czy bez ??

    OdpowiedzUsuń
  16. A jabłka mogą być starte na tarce na grubych oczkach?

    OdpowiedzUsuń