czwartek, 3 maja 2018

Przepyszna szarlotka

Doskonała za każdym razem!
Składniki:
  • 2 kg pokrojonych drobno jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
Ciasto:
  • 1 masło
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • forma: ok. 35x23 cm
Piana:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 białek
  • 1 kisiel cytrynowy



Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, margarynę i zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.

2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno równomiernie wyłożyć rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce).

3. Na cieście rozłożyć kawałki jabłek. Posypać je równomiernie 2 łyżkami cukru i oprószyć cynamonem.

4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, zmiksować.

5. Jabłka przykryć pianą z białek. Na wierch zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto.

6. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)




11 komentarzy:

  1. Moja mama piekła kiedyś podobną, kocham szarlotki, ta jest wyjątkowo smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kisiel w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w proszku, jest napisane WSYPAĆ (nie wlać). Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. A moze byc kisiel Slodka chwila goracy kubek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może być Słodka Chwila, wtedy proszę nie dodawać dużo cukru.

      Usuń
  4. Jablka w takie paski cienkie?

    OdpowiedzUsuń
  5. witajcie ,poniewaz moje dziecko po gelatynie dostaje migreny zamiast kisielu czy galaretki dalam dwie lyzki maki kartoflanej do piany i dwa cukry waniliowe czekam co wyjdzie placek w piekarniku pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaraz bede piekla,uwielbiam szarlotke

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam ochotę na tą szarlotkę

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej, proszę pomożcie-co to jedno masło ? Ile to na wagę ? Czym zastąpić kisiel, nie sprzedają takich rzeczy w Australii niestety

    OdpowiedzUsuń