wtorek, 8 maja 2018

Zupa krem brokułowa

Szybko i bardzo smacznie!
Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 brokuły
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • serek topiony kremowy - 100 g 
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • grzanki
  • pestki słonecznika
  • sól, pieprz - do smaku



Sposób przygotowania:
1. Pora oczyścić i posiekać w talarki, podsmażyć na 2 łyżkach masła, gdy zmięknie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażać.

2. Brokuły podzielić na różyczki i wrzucić do gorącego bulionu razem z podsmażonym porem. Gotować około 20 minut. Dodać serek topiony, mieszać zupę, by się rozpuścił.

3. Zupę zmiksować. Do kremu dodać 3 łyżki śmietany, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

4. Krem podawać z grzankami i pestkami słonecznika (zarumienionymi na suchej patelni). Można udekorować go zblanszowanymi różyczkami brokuła.

Gotowe!




2 komentarze:

  1. U mnie była 2 dni temu, w innej wersji nieco, ale brokułowa :) Chętnie wypróbuję inny pomysł! Uwielbiam tę naszą wymianę pomysłów, niesamowicie inspirujące! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, w kraju którym mieszkam nie ma serków topionych, czym zastąpić?

    OdpowiedzUsuń