Domowa ćwikła

Najlepszy dodatek do przysmaków z grilla! Prosta w wykonaniu prawdziwa domowa ćwikła, która wykręciła nos nie jednego. Najlepszy przepis.
Składniki:
    • 2 kg buraków czerwonych
    • 2 lub 2 i pół słoiczka chrzanu (1 słoiczek = 180 g)
    • 5 płaskich łyżek stołowych cukru
    • 1 i pół łyżki stołowej octu
    • sól do smaku


    Sposób przygotowania:
    Buraki obrać, ugotować i utrzeć. Połączyć z chrzanem, cukrem i octem. Dokładnie wymieszać. Dodać sól do smaku.






    3 komentarze:

    1. Robię bardzo podobnie, tylko nigdy nie słodzę, ale rozumiem, że to wszystko zależy od buraczków... :) Pycha, uwielbiam!

      OdpowiedzUsuń
    2. Bez pasteryzacji jak długo mogą stać słoiki?

      OdpowiedzUsuń