Serowe obwarzanki z przepisu babci

Przepyszne tradycyjne obwarzanki, miękkie, pulchne i słodkie. Najlepszy przepis prosto od babci!
Po prostu idealne :)
Składniki na ok 80 sztuk:
  • 1 kg sera białego tłustego
  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka masła/margaryny
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ser przepuścić przez maszynkę (lub praskę), dodać do niego mąkę przesianą z sodą, cukry, masło starte na grubej tarce i jajka. Ze składników zagnieść na stolnicy ciasto i rozwałkować je na około 5 mm grubości. Szklanką wycinać kółka, a w nich dziurki - przy pomocy kieliszka. Oponki smażyć z dwóch stron na głębokim, rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Układać na ręczniku papierowym.

5 komentarzy: