Szarlotka cytrynowa

Poprosiłam mamę o ten przepis, bo uwielbiam jej szarlotkę. Mama zawsze dodaje do jabłek kisiele cytrynowe i sok z cytryny, które podkręcają smak jabłkowego nadzienia.

Składniki (forma ok. 33x21 cm):
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła - pokroić w kostkę
  • 3 jajka
  • dodatkowo: garść bułki tartej
pozostałe składniki:
  • 2 kg jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 kisiele cytrynowe (bez cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Następnie podzielić je na 2 równe części, zawinąć folią i włożyć do lodówki.
2. Jabłka obrać, utrzeć, odcisnąć lekko nadmiar soku. Dodać do nich pół szklanki cukru, łyżeczkę cynamonu, dosypać dwa kisiele i skropić sokiem z cytryny. Całość wymieszać.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połową schłodzonego ciasta wyłożyć dno formy: polecam natrzeć dłonie olejem (ciasto będzie trochę kleiste), następnie odrywać po kawałku ciasta, spłaszczać w dłoniach i kłaść na dnie, aż kawałki przykryją całe dno formy. Tak przygotowany spód ciasta oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć na nim utarte jabłka. Jabłka przykryć drugą połową ciasta: jak wcześniej - natrzeć dłonie olejem i płaskie kawałki ciasta układać jeden przy drugim, aż przykryją jabłka. 
4. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Przed podaniem wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem. 
ADS