Piernik na ostatnią chwilę

Będzie gotowy w godzinę! Wystarczy zmiksować składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Piernik wychodzi miękki, wilgotny i pięknie pachnie!

Składniki:
  • forma: ok. 30x11 cm
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • + garść skórki pomarańczy do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut, termoobieg.



2. Czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko ciepłą polewą zalać wierzch ostygniętego piernika. Całość obsypać skórką pomarańczy.






2 komentarze:

  1. Witam prawie Swiatecznie spisalamsobie przepis na Piernik w 5 minupieke go na NOWY LEPSZY ZDROWSZY ROK 2021 Pozdrawiamwykonawczynie tych pysznosci :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkąd upiekłam to ciasto po raz pierwszy, moje dzieci domagają się go bez przerwy. Jest pyszne, wilgotne i aromatyczne. Jedyna uwaga - piekę go 75 minut w temperaturze 185 stopni (góra i dół) i jeszcze sprawdzam patyczkiem, bo może być niedopieczone. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń