Znakomita zupa krem z cukinii

Jest bardzo prosta, szybka i bezproblemowa w przygotowaniu. Aromatyczna i zdrowa. Robiłam ją już wiele razy i zawsze każdy jadł z dokładką.
Składniki:
  • 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i usunięciu nasion)
  • 1 duży por
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki curry
  • sól, pieprz, przyprawa typu vegeta do smaku
  • ser feta i posiekana natka pietruszki do oprószenia zupy po wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Cukinię pokroić w kostkę, umieścić w garnku i zalać gorącym bulionem (bulionu tyle, aby przykrył cukinię), dodać ziele angielskie i gotować na niedużym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie cebule pokroić w piórka, a pora na talarki. Przełożyć je na patelnię z rozpuszczonym masłem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko doprawić pieprzem oraz vegetą i podsmażyć do miękkości, co jakiś czas mieszając. 
2. Cebulę i pora dodać do gotującej się cukinii. Całość doprawić 1/2 łyżeczki curry oraz solą i pieprzem do smaku. Zupę gotować jeszcze przez ok. 30 minut - a dokładnie do momentu, gdy cukinia zmięknie. Następnie wyłowić ziarna ziela angielskiego i zblendować zupę na gładki krem. 
2. Krem rozlewać do talerzy. Zupę posypać z wierzchu pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami lub bagietką.

1 komentarz:

  1. Zrobiłam dzisiaj, kurcze to nie jest zupa, to PETARDA !!! Nieogę się od niej oderwać Super przepis 😁

    OdpowiedzUsuń