Ogórki kanapkowe

Nasz domowy hit! Uwielbiamy kanapki z tymi ogórkami, a przygotowuje się je naprawdę szybko. Równie szybko znikają...
Składniki:
  • 1,5 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 500 ml wody
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 i 3/4 szklanki octu 10%

    Sposób przygotowania:
    1. Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Plastry układać ciasno w czystych, wypażonych i suchych słoikach.

    2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotować, następnie dolać ocet i gotować jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać nią ogórki. Każdy słoik od razu szczelnie zakręcić.
    3. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut.





    2 komentarze: