Ogórki kanapkowe

Nasz domowy hit! Uwielbiamy kanapki z tymi ogórkami, a przygotowuje się je naprawdę szybko. Równie szybko znikają...
Składniki:
  • 1,5 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 500 ml wody
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 i 3/4 szklanki octu 10%

    Sposób przygotowania:
    1. Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Plastry układać ciasno w czystych, wyparzonych i suchych słoikach.

    2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotować, następnie dolać ocet i gotować jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać nią ogórki. Każdy słoik od razu szczelnie zakręcić.
    3. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut.





    8 komentarzy:

    1. Wyszły super, robi się szybko

      OdpowiedzUsuń
    2. Robiłam sa pyszne, jeszcze będę robić :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ogórki są bardzo dobre, natomiast w żadnym wypadku nie będę już odcedzać zalewy z ziaren! To one nadają prawdziwy smak :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Po jakim czasie najlepiej można już je sporzyc ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. U nas jeden słoik zawsze idzie od razu, ale żeby nie czuć octu to trzeba odczekać ok 1 tyg.

        Usuń
    5. Została mi zalewa czy mogę jej użyć np. do cukinii i jak coś ile pasteryzować??

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie stosowaliśmy jeszcze tej zalewy do cukinii, mamy sprawdzony sposób na inną zalewę pod cukinie, która też jest na naszej stronie. Można spróbować. Pasteryzować 10 minut.

        Usuń