Składniki:
Sposób przygotowania:
- 1,5 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
- 500 ml wody
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 10 kulek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 1 płaska łyżka soli
- 1 i 3/4 szklanki octu 10%
1. Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Plastry układać ciasno w czystych, wypażonych i suchych słoikach.
2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotować, następnie dolać ocet i gotować jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać nią ogórki. Każdy słoik od razu szczelnie zakręcić.
3. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut.
3. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut.
W kanapkach niezastąpione.
OdpowiedzUsuńWyszły super, robi się szybko
OdpowiedzUsuńRobiłam sa pyszne, jeszcze będę robić :)
OdpowiedzUsuńOgórki są bardzo dobre, natomiast w żadnym wypadku nie będę już odcedzać zalewy z ziaren! To one nadają prawdziwy smak :-)
OdpowiedzUsuń