Ogórki po królewsku

To zdecydowanie jeden z moich ulubionych sposobów na przetwory z ogórków. Świetny dodatek do obiadów, wędlin, kanapek czy dań z grilla. Te ogórki są po prostu wyśmienite.

Składniki na 5 słoików 0,5 l:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 duża łyżka miodu
  • 5 gałązek kopru z kwiatem
  • 10 ząbków czosnku
  • 5 łyżeczek gorczycy
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, obrać, pokroić na plasterki. Następnie zasypać solą i odstawić na 1 godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie ogórki odsączyć z powstałego soku. Do każdego słoika włożyć 1 gałązkę kopru, a następnie układać ogórki - nie upychać, raczej luźno. Dodać po 2 ząbki czosnku (każdy ząbek przekroić wcześniej wzdłuż na pół) oraz po 1 łyżeczce gorczycy. Wodę, ocet, cukier i miód zagotować. Ciepłą zalewą zalać ogórki, słoiki zakręcić. Pasteryzować ok. 5 min.