Kurczak na młodej kapuście


Wspaniały i szybki w przygotowaniu rodzinny obiad! Soczyste, pachnące podudzia pieczone na młodej kapuście. Każdy bierze dokładkę!
Składniki:
  • 10 podudzi z kurczaka
  • główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki wody
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kosteczkę. Warzywa wymieszać ze sobą i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, podlać wodą. Podudzia natrzeć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i ułożyć na kapuście. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1 godzinę pod przykryciem, następnie odkryć i piec jeszcze przez 25 min. Podawać z ziemniakami.







3 komentarze:

  1. Wyszedł wspaniale, polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też zrobiłam, udka wyszły mięciutkie, a kapusta przepyszna, służyła za surówkę więc nie musiałam dodatkowo jej robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam wszystkim smakowało pycha polecam

    OdpowiedzUsuń