Wypasiona zapiekanka

Pachnie nią w całym domu! Zapiekanka z kotletami mielonymi, warzywami i przepysznym sosem. Cały obiad w jednym naczyniu.
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • ok. 10 plasterków salami
  • sól, zioła prowansalskie
sos:
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego (lub śmietany)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
dodatkowo: garść startego sera żółtego

Sposób przygotowania:
1.  Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką i przyprawą do mięsa mielonego. Uformować średniej wielkości kotleciki. Ziemniaki, cebule i pomidory pokroić na plasterki.
2.  Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Naprzemiennie układać w nim kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory i salami (patrz: zdjęcie). Całość oprószyć z wierzchu solą oraz ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temp. 190 stopni, pod przykryciem.
3. W międzyczasie przygotować sos: jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos doprawić do smaku i wymieszać. Gdy minie 50 minut, zapiekankę wyjąć z piekarnika, zalać sosem, a wierzch posypać żółtym serem. Nie przykrywać naczynia. Całość ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20-25 minut.







2 komentarze:

  1. Obiad pyszności, często korzystam z Waszych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna i fajnie prezentująca się zapiekanka:) Mnie przypadła do gustu:)

    OdpowiedzUsuń