Składniki:
Sposób przygotowania:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżki soli
- 1-2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 główka czosnku
- 1,5 szklanki octu 10%
- 8 łyżek oleju
- 3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć (nie obierać) pokroić na grubsze plasterki lub poszatkować. Zasypać solą, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po 6 godzinach odlać sok. Do ogórków dodać chili, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.
2. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie ogórki wraz z zalewą przekładać do czystych wyparzonych słoików (lekko ugniatając). Zakręcić, nie pasteryzować.
2. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie ogórki wraz z zalewą przekładać do czystych wyparzonych słoików (lekko ugniatając). Zakręcić, nie pasteryzować.
Witam nie pasteryzować a nie popsują się , jak by zalał gotującą zalewą to może by było ale tak
OdpowiedzUsuńA bardzo octowe?
OdpowiedzUsuńNie czuć octu w chwili spożywania.
UsuńRobię podobne co roku. Uwielbiam je robić bo robota rozkłada się w czasie no i nie trzeba pasteryzować. Sa chrupiace i przepyszne.
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać tak przygotowane ogórki? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno 6 mcy, dłużej nie przetrwały, bo wszystko mąż zjadł...
UsuńCzy zalewa na pewno jest poprawna ?tylko ocet i cukier i olej?
OdpowiedzUsuńTak. Na pewno.
UsuńPo jakim czasie można próbować.
OdpowiedzUsuńPo 1 tygodniu już pierwsze słoiki otwieramy.
UsuńMnie z 2kg ogórków wyszły 2 słoiki 1l robiłem tez bez pasteryzacji ogórki w korzennej marynacie wytrzymały prawie rok
OdpowiedzUsuń