Ogórki Ercolano bez pasteryzacji

Mama robi je co roku i to zdecydowanie moje ulubione. Delikatnie pikantne ogórki, sprawdzą się doskonale jako dodatek do obiadów, kanapek czy dań z grilla. Takich nie jadłaś.
Składniki:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli
  • 1-2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 główka czosnku
zalewa:
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 8 łyżek oleju
  • 3 szklanki cukru


Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć (nie obierać) pokroić na grubsze plasterki lub poszatkować. Zasypać solą, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po 6 godzinach odlać sok. Do ogórków dodać chili, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.
2. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie ogórki wraz z zalewą przekładać do czystych wyparzonych słoików (lekko ugniatając). Zakręcić, nie pasteryzować.




11 komentarzy:

  1. Witam nie pasteryzować a nie popsują się , jak by zalał gotującą zalewą to może by było ale tak

    OdpowiedzUsuń
  2. A bardzo octowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobne co roku. Uwielbiam je robić bo robota rozkłada się w czasie no i nie trzeba pasteryzować. Sa chrupiace i przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo można przechowywać tak przygotowane ogórki? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno 6 mcy, dłużej nie przetrwały, bo wszystko mąż zjadł...

      Usuń
  5. Czy zalewa na pewno jest poprawna ?tylko ocet i cukier i olej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Po jakim czasie można próbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie z 2kg ogórków wyszły 2 słoiki 1l robiłem tez bez pasteryzacji ogórki w korzennej marynacie wytrzymały prawie rok

    OdpowiedzUsuń