Ogórki Ercolano bez pasteryzacji

Mama robi je co roku i to zdecydowanie moje ulubione. Delikatnie pikantne ogórki, sprawdzą się doskonale jako dodatek do obiadów, kanapek czy dań z grilla. Takich nie jadłaś.
Składniki:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli
  • 1-2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 główka czosnku
zalewa:
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 8 łyżek oleju
  • 3 szklanki cukru


Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć (nie obierać) pokroić na grubsze plasterki lub poszatkować. Zasypać solą, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po 6 godzinach odlać sok. Do ogórków dodać chili, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.
2. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie ogórki wraz z zalewą przekładać do czystych wyparzonych słoików (lekko ugniatając). Zakręcić, nie pasteryzować.




21 komentarzy:

  1. Witam nie pasteryzować a nie popsują się , jak by zalał gotującą zalewą to może by było ale tak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie psują się, robię podobnie od kilku lat

      Usuń
    2. Ja też takie robię,nie trzeba pasteryzować,są super.

      Usuń
  2. A bardzo octowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobne co roku. Uwielbiam je robić bo robota rozkłada się w czasie no i nie trzeba pasteryzować. Sa chrupiace i przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo można przechowywać tak przygotowane ogórki? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno 6 mcy, dłużej nie przetrwały, bo wszystko mąż zjadł...

      Usuń
  5. Czy zalewa na pewno jest poprawna ?tylko ocet i cukier i olej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Po jakim czasie można próbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie z 2kg ogórków wyszły 2 słoiki 1l robiłem tez bez pasteryzacji ogórki w korzennej marynacie wytrzymały prawie rok

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno 3 szkl. cukru?

    OdpowiedzUsuń
  9. można zostawić na całą noc a rano do słoików ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Jak wg przepisu = 12 godzin mają odstać. Można wybrać 12 h w nocy.

      Usuń
  10. Pewnie dziwne pytanie, ale muszę je zadać🙃 chcę zrobić z podwójnej porcji w tedy wychodzi aż sześć szklanek cukru czy to nie za dużo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli robimy wszystko 2x więcej to proporcje wszędzie są podwójne. Nie będzie za dużo, bo wszystkich składników będzie 2x.

      Usuń
  11. Wczoraj zrobiłam ogórki, dziś powkładałam w słoiki i odwróciłam do góry dnem. Nie pasteryzowałam. Jak je odwróciłam, to część słoików zassała wieczko, a w części wieczko nadal strzela, gdy się na nie naciska. Czy pasteryzować? Czy zmienić przykrywkę? Czy zostawić jak jest? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować najpierw zmienić zakrętkę. Jeśli się nie zamknie, można pasteryzować (5-6 min) i powinno być już ok. Ogólnie ja ich nigdy nie pasteryzowalam i się zamykały. Jednak gdy się to zdarza, pasteryzować.

      Usuń