Przepis na najlepsze bałkańskie kofty

Mega szybkie i efektowne danie. Przepyszne kotlety mielone na patyku, bez smażenia na oleju - na grilla lub do piekarnika. Wszystkim smakowały!
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (garmażeryjnego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • garść bułki tartej
  • 1 łyżka wody
  • przyprawa do mięsa mielonego - do smaku
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Mięso mielone połączyć w misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, mąką, żółtkiem, bułką tartą, wodą i przyprawą do mięsa. Składniki dokładnie wymieszać i uformować z nich podłużne kotleciki. Kotlety nadziać na patyki do szaszłyków, ułożyć na blaszce i oprószyć z wierzchu ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20-25 min. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym, pomidorem, cebulą.