Letni obiad z patelni

Ach, jak nam smakował! Smażone ziemniaczki z bobem i boczkiem - szybkie, sycące i przepyszne danie.

Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 250 g bobu
  • 200 g wędzonego boczku
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
  • olej/oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszorować lub obrać i ugotować w osolonej wodzie. Bób również ugotować w lekko osolonej wodzie - wrzucić na wrzątek, gotować ok 10 minut, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni.
2. Gdy ugotowane ziemniaki trochę ostygną, pokroić je na mniejsze kawałki, doprawić przyprawą do ziemniaków i podsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju/oliwy. Następnie dodać do nich ugotowany i obrany ze skórki bób oraz podsmażony wcześniej boczek. Całość doprawić do smaku pieprzem, zamieszać i podsmażać jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać posiekany szczypiorek.