Bajecznie pyszne i bajecznie proste w przygotowaniu ciasto truskawkowe. Uwielbiam!
Składniki (forma 24x24 cm):
masa z truskawkami:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml wrzątku
- ok. 300 g truskawek
- 400 ml śmietanki 30%
- pół szklanki cukru pudru
- 2 opakowania śmietanfixu
- herbatniki, opakowanie 200 g
- garść startej białej czekolady do posypania wierzchu ciasta
1. Masa truskawkowa: galaretki truskawkowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie (miksując) powoli dolewać ostudzoną całkowicie (ale wciąż płynną!) galaretkę. Ubić do połączenia składników. Do masy wmieszać pokrojone na kawałki truskawki. Tak przygotowaną masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki. Tężejącą masę truskawkową wyjąć z lodówki, wyłożyć równomiernie na herbatnikach i przykryć kolejną ich warstwą. Całość wstawić do lodówki.
3. Masa śmietankowa: schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dwa śmietanfixy. Gotową masę wyłożyć równomiernie na wierzch ciasta i posypać utartą czekoladą. Całość znów wstawić do lodówki - na kilka godzin lub całą noc.