Schab pod kołderką

Ten obiad każdy zjadł z dokładką! Soczysty, miękki schab przykryty marchewką i porem - muszę przyznać, że smakował znakomicie :)

Składniki:
  • 6-8 plastrów schabu
  • 3 marchewki
  • 3 pory
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • oliwa/olej
Sposób przygotowania:
1. Marchew obrać i utrzeć na grubych oczkach tarki. Pory pokroić w talarki. Warzywa połączyć w misce, dodać łyżkę majonezu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać.
2. Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Mięso doprawić z dwóch stron solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wnętrze naczynia żaroodpornego posmarować oliwą/olejem. Na spodzie naczynia ułożyć plastry schabu. Na mięso wyłożyć przygotowane wcześniej pory z marchewką. Naczynie przykryć pokrywką. 
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godz. 20 minut (funkcja piekarnika: góra-dół). Gotowy schab podawać z ziemniakami.