Ciasto rodzinne

Często piekę je w sobotę, żeby w niedzielę podać rodzince na deser po obiedzie. Uwielbiamy to ciasto! Można je robić z różnymi owocami sezonowymi i dodawać ulubiony dżem. Tutaj pyszna wersja z jabłkami i powidłami śliwkowymi.

Składniki (użyłam formy 24x24cm, szklanki 250 ml):
Spód ciasta:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 100 g masła - pokroić w kostkę
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Warstwa owocowa:
  • 3 jabłka, obrane i pokrojone w ósemki
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • Piana:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kisiel cytrynowy
  • Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • Sposób przygotowania:
    1. Spód ciasta: z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na szerokość formy i wyłożyć na jej spód. 
    2. Na ciasto położyć kawałki jabłek, pomiędzy owoce dodać kilka łyżek powideł.
    3. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dosypać kisiel (proszek) i zmiksować. Pianą przykryć owoce z dżemem.
    4. Kruszonka: masło pokroić w kostkę i przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę. Składniki mieszać w misce (najlepiej rękami), aż zaczną się łączyć i powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać pianę.
    5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45-50 minut. Przed podaniem wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem.