Babka kisielowa

Bajecznie prosty przepis na pachnącą różową babkę kisielową. Przeważnie robię ją na co dzień (jest błyskawiczna!), ale świetnie sprawdzi się też na Wielkanoc.

Składniki (użyłam szklanki 250 ml i formy z kominem 1,7 l):
  • 5 jajek, rozmiar "M"
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kisieli wiśniowych bez cukru 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo: odrobina masła, bułka tarta, cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie (nadal miksując) powoli dolać olej. Na koniec dodawać partiami mąkę przesianą z kisielami i proszkiem do pieczenia - miksować teraz na najniższych obrotach, niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Formę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać do niej ciasto. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 40-45 minut. Gotową ostudzoną babkę ostrożnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.