Zapiekanka z kurczakiem, serem i pieczarkami

Ale pyszna! Sprawdzi się na obiad, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Bardzo prosty przepis.

Składniki:
  • filet z piersi kurczaka, ok. 700 g
  • pieczarki, 500 g
  • 1 cebula
  • ser żółty w kostce, 200 g - utrzeć
  • przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka pokroić w grubszą kostkę i doprawić przyprawą do kurczaka. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki na plasterki - doprawić je solą i pieprzem. Kurczaka i cebulę podsmażyć na dużej rozgrzanej patelni z olejem. Po kilku minutach dodać pieczarki. Całość podsmażać mieszając, aż pieczarki zmiękną.
2. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić. Na dno wyłożyć połowę mięsa z pieczarkami i cebulą i posypać połową utartego sera. Następnie wyłożyć resztę kurczaka z pieczarkami i cebulą, a wierzch posypać pozostałym serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na ok. 20 minut (do rozpuszczenia sera). Gotową zapiekankę podawać z frytkami lub ryżem i ulubioną surówką.

2 komentarze:

  1. Wyglada smakowicie !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja, królowała na moim stole a goście prosili o przepis:)

    OdpowiedzUsuń