Cukinia w cieście

Prosta, szybka, aromatyczna przekąska. Smakuje pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie doprawiona, znika z półmiska w mgnieniu oka! 

Składniki:
  • cukinia, ok. 800 g
ciasto:
  • 2 jajka
  • kubeczek kefiru, 250 g
  • 8 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię cienko obrać i pokroić na plastry, ok. 0,5 cm grubości. Plastry umieścić w dużej misce, oprószyć wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszać - tak, aby przyprawy obtoczyły wszystkie plastry z każdej strony. Jajka, kefir, mąkę i sodę zmiksować na gładkie ciasto. Plastry cukinii zanurzać w cieście i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na średnim ogniu, z obu stron na rumiano (ok. 3 minuty każda strona). Gotową cukinię odkładać na talerz z ręcznikiem papierowym.

2 komentarze:

  1. Jakie to pyszne jest, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne że 😋 pyszne. Ja robilam również cukinie w panierce jak schabowe

    OdpowiedzUsuń