Ogórki z charakterem

Ogórki kanapkowe w pikantnej zalewie. Dla wszystkich, którzy lubią wyraziste smaki. Super dodatek do kanapek, drugiego dania albo imprezowa przekąska.
Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 papryczka chili
  • 1 l wody
  • 3,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 20 kulek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka chili pieprz cayenne (mielone)
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3,5 szklanki octu 10%
Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie umyć. Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry, a papryczkę na paseczki. Plastry ogórków układać ciasno w czystych, wyparzonych i suchych słoikach. Do każdego słoika dodać po paseczku papryczki. 
2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotować, następnie dolać ocet i gotować jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać nią ogórki. Każdy słoik od razu szczelnie zakręcić.
3. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut.