Chrupiące ogórki w złotej zalewie

Po prostu znakomite. Pyszna zakąska, dodatek do kanapek, wędlin czy obiadów. Każdy, kto ich spróbuje, prosi o przepis. W mojej spiżarni obowiązkowo!

Składniki na 10 słoików 0,5 l:
  • 3 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 2 cebule 
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 l wody
  • 3,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 20 kulek ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżki kurkumy
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3,5 szklanki octu 10% 
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Cebule obrać i pokroić w grube piórka. Ogórki układać pionowo (dosyć ciasno) w czystych, wyparzonych i suchych słoikach. Do każdego słoika dodać po 2-3 kawałki cebuli oraz po 1 ząbku czosnku. 
2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotować, następnie dolać ocet i gotować jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać nią ogórki. Każdy słoik od razu zakręcić. Pasteryzować przez około 5-7 minut.