Zimowe ogórki męża

Przepyszna sałatka na zimę, którą uwielbia mąż i zawsze musimy mieć jej zapas w spiżarni :) Naprawdę warto zrobić!
Składniki (na ok. 8 słoików 0,5 l):
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 łyżki soli
zalewa:
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich



    Sposób przygotowania:
    Ogórki obrać i poszatkować na cienkie plasterki, cebule pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać ogórki, cebulę i sól. Odstawić na 2 godziny. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki z cebulą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do czystych, wyparzonych, suchych słoików. Mocno zakręcić. Słoiki z sałatką pasteryzować ok. 7-10 minut.







    29 komentarzy:

    1. Witam. Czy po 2 godzinach należy odsączyć wodę z ogórków przed wlaniem zalewy?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Evciu. Nie, cała sztuka tego przepisu, że nie używamy wody w zalewie, bo jest już w ogórkach. Woda z ogórków zostaje, dodajemy zalewę i mamy pyszną sałatkę. Pozdrawiam i smacznego.

        Usuń
      2. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Ogóreczki wyglądają smakowicie 😊

        Usuń
    2. Ja też robię taka sałatkę co roku, cała rodzina uwielbia .

      OdpowiedzUsuń
    3. A ile ma być samej wody. ? Czy ogórki mają się w niej moczyć?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. W tym przepisie nie ma wody. Ogórki są wodnistym warzywem, w połączeniu z solą mamy wystarczająco dużo wody samej w sobie.

        Usuń
    4. Czy tą wodę z ogórków po dwóch godzinach zalewamy?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Po 2 godzinach ogórki puszczą wodę, ma ona zostać (nie pozbywamy się jej) i dolewamy do niej zalewę pomidorową.

        Usuń
    5. Pyszna sałatka. Zrobiłam, z jednej porcji wyszło mi 10 słoiczków. Dzięki za przepis.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Uważaj bo te 10 słoiczków może być za mało 😁

        Usuń
    6. Ja mam 2 kg ogórków to ile dołożyć składników??
      Z góry dziękuję za odpowiedź

      OdpowiedzUsuń
    7. Zrobiłam z jednej porcji i teraz żałuję że tylko tyle sałatka przepyszna już po wymieszać,Aniu a gdzie tu dalej

      OdpowiedzUsuń
    8. Czy można pasteryzować w piekarniku?

      OdpowiedzUsuń
    9. Salatka przepyszna na etapie produkcji, wszyscy w domu wyzerali i w sloiki poszlo mniej :-) mam pytanie z czym ona by sie dobrze komponowala - do obiadow, czy na kanapki? Bo ze bez niczego prosto z gara to juz wiem :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Hihi, to nieźle... Sałatka wspaniale komponuje się z obiadem (mega z mielonym, czy schabowym) dodatkowo proponuję jako dodatek na grilla. Na kolację do kanapek z polędwicą, czy szynką.

        Usuń
    10. Czy sprawdzą się też ogórki szklarniowe? Tylko do takich mam dostęp tu gdzie mieszkam.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie. Przetwory robimy zawsze z ogórków gruntowych.

        Usuń
    11. 2 łyzki soli płaskie czy z czubkiem?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Normalne. Czyli nie płaskie, ale też nie super czubate.

        Usuń
      2. Sałatka wyszła przepyszna.
        Podałam na świeżo do kanapek, zniknęła w tempie ekspresowym.
        Dziękuję za wskazówki 😃🤗

        Usuń
    12. Witam czy zwykła sól kuchenna

      OdpowiedzUsuń
    13. Czy ogorki trzeba obierac ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak, najlepiej je obrać ze skórki, są wówczas delikatniejsze.

        Usuń
      2. Dziękuję

        Usuń
    14. Witam dlaczego ogórki skisły w ciepłym miejscu są czy za mało były pasteryzowane?

      OdpowiedzUsuń