Letnie kotlety babuni

Smakują rewelacyjnie! Pachnące oraz miękkie, a bób i szczypiorek nadają im niepowtarzalnego smaku :) Zrobione wg przepisu ze starej gazetki od babci.
Składniki na 20 sztuk:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 250 g bobu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • ok. 30 g startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa typu vegeta
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Bób gotować przez 15-20 min w nieosolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Rozgnieść widelcem, połączyć z ziemniakami. Do masy dodać szczypiorek, żółty ser, mąkę i wbić 1 jajko. Dodać do smaku przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką) i odstawić na 10 min. Następnie formować okrągłe kotlety. Smażyć z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym oleju.







3 komentarze:

  1. Prezentuja się niesamowicie, trzeba będzie koniecznie takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kotlety ziemniaczane, a z bobem jeszcze nie jadłam. Trzeba będzie zrobić!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej wersji jeszcze nie jadłem kotletów ale na pewno będzie piękny dzień na takie przepyszne kotleciki

    OdpowiedzUsuń