Domowe ryżowe pierogi z przepisu mamy

 
Sprawdzony przepis na pyszne pierogi. Uwielbiają je dzieci i dorośli! Pysznie smakują polane słodką śmietaną jak i podgrzane na patelni.
Składniki na około 80 sztuk:
    Ciasto:
    • 1 kg mąki
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • ok. 2,5-3 szklanki ciepłej wody
    Farsz:
    • 1 kg twarogu tłustego
    • 2 woreczki ryżu (ugotowanego wcześniej w lekko osolonej wodzie i ostudzonego) 
    • 2 żółtka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka skruszonej suszonej mięty (można pominąć)
      Sposób przygotowania:
      1. Z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić na około pół godziny. Składniki na farsz umieścić w misce i połączyć rękoma.
      2. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, wycinać szklanką kółka i nadziewać czubatą łyżeczką farszu. Ulepić pierogi.
      3. Pierogi wrzucać do gotującej się wody i lekko mieszać łyżką. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez około 3 minuty.

      7 komentarzy:

      1. Odpowiedzi
        1. I do tego na słodko, rewelka, co nie? Polecam.

          Usuń
      2. Czy można zmielić składniki farszu?

        OdpowiedzUsuń
      3. Czy można zmielić składniki farszu?

        OdpowiedzUsuń
      4. Robię podobnie, ale zamiast ryżu daję ugotowaną na sypko kaszę jaglaną. Bez mięty, ale z odrobiną masła i soli. Pierogi są pyszne i zdrowe.

        OdpowiedzUsuń
      5. To sa pierogi po lubelsku,moja mama takie robila,moje dorosle dzieci tylko prosza o takie,bo sa najlepsze.

        OdpowiedzUsuń