Ciasto Łaciate

Prosty, szybki przepis na pyszne puszyste ciasto. Świetnie sprawdzi się jako deser po obiedzie. Zawsze się udaje!
Składniki:
    • forma ok. 25x36 cm
    • 4 jajka
    • 1,5 szklanki cukru
    • 3 szklanki mąki tortowej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka oleju
    • 1 szklanka wody gazowanej
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • ok. 300 g borówek (można zastąpić plasterkami jabłek lub wiśniami bez pestek)
    Sposób przygotowania:
    1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie, miksując, stopniowo dodawać mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, a do drugiej kakao, wymieszać. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia nakładać łyżką naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Wierzch posypać borówkami.
    2. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 minut. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

    2 komentarze: