Ciasto Łaciate

Prosty, szybki przepis na pyszne puszyste ciasto. Świetnie sprawdzi się jako deser po obiedzie. Zawsze się udaje!
Składniki:
    • forma ok. 25x36 cm
    • 4 jajka
    • 1,5 szklanki cukru
    • 3 szklanki mąki tortowej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka oleju
    • 1 szklanka wody gazowanej
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • ok. 300 g borówek (można zastąpić plasterkami jabłek lub wiśniami bez pestek)
    Sposób przygotowania:
    1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie, miksując, stopniowo dodawać mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, a do drugiej kakao, wymieszać. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia nakładać łyżką naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Wierzch posypać borówkami.
    2. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 minut. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

    12 komentarzy:

    1. To jest coś na zasadzie ciasta "babka"? Wygląda pysznie :D

      OdpowiedzUsuń
    2. Właśnie się piecze 😋

      OdpowiedzUsuń
    3. Zrobilam z jabłkami, zobaczymy co będzie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Z termoobiegiem czy góra dół ?

      OdpowiedzUsuń
    5. Ciasto zrobione �� A czy można dodać mrożone truskawki ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Rozmrozić ile się da i w mąkę żeby nie puszczały soków i wody wokół bo powstanie zakalec.

        Usuń
    6. Upieklam z jablkami, wyszedl zakalec 😡

      OdpowiedzUsuń
    7. Może być bez wody gazowanej

      OdpowiedzUsuń
    8. Zrobione, za 50min wyciągam i jem 😊
      Robilam już z borówkami i z owoców z puszki jak i z truskawkami czas na orzechy włoskie 😊

      OdpowiedzUsuń
    9. Co zamiast mąki ziemniaczanej?

      OdpowiedzUsuń