Domowe ryżowe pierogi z przepisu mamy

 
Sprawdzony przepis na pyszne pierogi. Uwielbiają je dzieci i dorośli! Pysznie smakują polane słodką śmietaną jak i podgrzane na patelni.
Składniki na około 80 sztuk:
    Ciasto:
    • 1 kg mąki
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • ok. 2,5-3 szklanki ciepłej wody
    Farsz:
    • 1 kg twarogu tłustego
    • 2 woreczki ryżu (ugotowanego wcześniej w lekko osolonej wodzie i ostudzonego) 
    • 2 żółtka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka skruszonej suszonej mięty (można pominąć)
      Sposób przygotowania:
      1. Z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić na około pół godziny. Składniki na farsz umieścić w misce i połączyć rękoma.
      2. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, wycinać szklanką kółka i nadziewać czubatą łyżeczką farszu. Ulepić pierogi.
      3. Pierogi wrzucać do gotującej się wody i lekko mieszać łyżką. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez około 3 minuty.

      3 komentarze: