Domowa papryka w zalewie miodowej

Hit jesieni! Najszybsza i najsmaczniejsza papryka na zimę. Znakomita zalewa, koniecznie zapamiętaj ten przepis!
Składniki:
  • 3 kg papryki
    Zalewa:
    • 9 szklanek wody
    • 1,5 szklanki octu
    • 3 szklanki cukru
    • 3 łyżki miodu
    • 6 łyżeczek soli
    + 1 ząbek czosnku do każdego słoika

    Sposób przygotowania:
    1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na paski. Do każdego słoika (suche, czyste słoiki) włożyć 1 ząbek czosnku, a następnie ściśle układać paski papryki.
    2. Składniki na zalewę połączyć w garnku i zagotować. Gorącą zalewę wlewać do słoików, od razu zakręcać i odstawiać do góry dnem. Gdy słoiki trochę przestygną, pasteryzować przez 5 minut. Ponownie odstawić do góry dnem i przykryć kocem.

    3 komentarze:

    1. Muszę wypróbować taką zalewą :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ten przepis jest super, polecam.

      OdpowiedzUsuń
    3. Jezeli wlejesz gorąca zalewem i postawisx słowiki dnem do gory to wystarczy zakryć szczelnie kocem do ostygniecia nie potrzeba pasteryzowac bo papryki beda kapcie nie dobre takie flaki. Nie wszystko trzeba pasteryzowac jak zalewasz gorąca zalewa

      OdpowiedzUsuń