Składniki:
- 3 kg papryki
- 9 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżeczek soli
1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na paski. Do każdego słoika (suche, czyste słoiki) włożyć 1 ząbek czosnku, a następnie ściśle układać paski papryki.
2. Składniki na zalewę połączyć w garnku i zagotować. Gorącą zalewę wlewać do słoików, od razu zakręcać i odstawiać do góry dnem. Gdy słoiki trochę przestygną, pasteryzować przez 5 minut. Ponownie odstawić do góry dnem i przykryć kocem.
2. Składniki na zalewę połączyć w garnku i zagotować. Gorącą zalewę wlewać do słoików, od razu zakręcać i odstawiać do góry dnem. Gdy słoiki trochę przestygną, pasteryzować przez 5 minut. Ponownie odstawić do góry dnem i przykryć kocem.
Muszę wypróbować taką zalewą :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest super, polecam.
OdpowiedzUsuń