Sycąca sałatka

Sałatka z boczkiem, jajkiem i brokułem. Idealna na śniadanie, kolację lub do pracy. Dla Ciebie!
Składniki:
  • 1 brokuł
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • ok. 150 g boczku
  • ok. 200 g sera gouda
  • garść ziaren słonecznika
  • sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Brokuł umyć i gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Ostudzić, podzielić na różyczki. Jajka pokroić na ćwiartki. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni. Goudę zetrzeć na grubszej tarce. Ziarna słonecznika zrumienić na suchej patelni.
2. Przygotować sos: majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać.
3. Wszystkie składniki zalać sosem, całość delikatnie wymieszać.


2 komentarze: