Składniki:
- Forma ok. 24x28 cm
 
- 5 jajek
 - 1 szklanka mąki
 - 1 szklanka cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 pełne łyżki kakao
 - poncz: niepełna szklanka ostudzonej herbaty
 
- 500 ml śmietanki 30%
 - 6 łyżek cukru
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 - 2 łyżki żelatyny
 - niepełna połowa szklanki wrzątku
 - 4 krople olejku rumowego
 - 4 krople olejku migdałowego
 
- kakao do posypania wierzchu ciasta
 
1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Na koniec wmieszać (partiami) mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 30 min. w temp. 175 st. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, obie części naponczować.
2. Masa: żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry i olejki, zmiksować. Na koniec, miksując, powoli dodawać ostudzoną całkowicie (ale płynną) żelatynę.
 
3. Na biszkoptowy spód szybko i równomiernie wyłożyć masę (pozostawić odrobinę do posmarowania wierzchu ciasta). Masę przykryć drugim biszkoptem, wierzch cienko posmarować resztą masy i oprószyć kakao. Całość wstawić do lodówki.
 
 
2. Masa: żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry i olejki, zmiksować. Na koniec, miksując, powoli dodawać ostudzoną całkowicie (ale płynną) żelatynę.

Wspaniałe ciasta.Smaczne i proste.Dziekuje😍😍😍😍
OdpowiedzUsuńPyszny klasyk :)
OdpowiedzUsuńszklanka 250 ml?
OdpowiedzUsuńTak. 250 ml.
UsuńWczoraj zrobiłam a dziś już nie ma. Wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuń