Tradycyjna WZ-ka

Ciasto, które nigdy się nie znudzi! Znakomita wuzetka według przepisu z zeszytu mamy. Polecamy!
Składniki:
  • Forma ok. 24x28 cm
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kakao
  • poncz: niepełna szklanka ostudzonej herbaty
Masa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • niepełna połowa szklanki wrzątku
  • 4 krople olejku rumowego
  • 4 krople olejku migdałowego
  • kakao do posypania wierzchu ciasta
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Na koniec wmieszać (partiami) mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 30 min. w temp. 175 st. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, obie części naponczować.
2. Masa: żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry i olejki, zmiksować. Na koniec, miksując, powoli dodawać ostudzoną całkowicie (ale płynną) żelatynę.
3. Na biszkoptowy spód szybko i równomiernie wyłożyć masę (pozostawić odrobinę do posmarowania wierzchu ciasta). Masę przykryć drugim biszkoptem, wierzch cienko posmarować resztą masy i oprószyć kakao. Całość wstawić do lodówki.

5 komentarzy: