Kotlety mielone z cukinią

Pomysł na obiad! Pyszna wersja mielonych: z cukinią, cebulką i pietruszką. Smakują rewelacyjnie!.
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka (lub wieprzowego)
  • 1 żółtko
  • 1 nieduża cukinia
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oregano
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, dodać żółtko i łyżkę zimnej wody. Połączyć ugniatając rękami.
2. Cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kosteczkę.
3. Cebulę zeszklić na patelni z olejem, dodać startą cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przez kilka minut smażyć mieszając, aż cukinia zrobi się miękka. Odstawić do przestudzenia, a następnie zawartość patelni dokładnie połączyć rękoma z mięsem.
4. Uformować w dłoniach kotlety i obtoczyć je bułką tartą. Smażyć na rumiano z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać z ziemniakami lub kaszą jęczmienną i ulubioną surówką.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Do zarumienienia.
      Ile dokładnie, to zależy od grubości konkretów, rodzaju patelni, rodzaju palników (gaz z butli wyjdzie dłużej niż gaz ziemny, a jeszcze inaczej na indukcji).

      Usuń
  2. Brzmi smakowicie. A jakby tam dodać jeszcze parmezanu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię takie kotleciki, moja rodzinka je uwielbia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie rozpadną się bez bułki i tylko zoltko

    OdpowiedzUsuń