Koperkowa surówka z białej kapusty

Uniwersalna surówka obiadowa. Szybka w przygotowaniu i po prostu pyszna! Świetny przepis!
Składniki:
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1/2 cebuli
  • garść posiekanego koperku
sos:
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i pół łyżeczki octu
  • pieprz, sól
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkować, marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce, cebulę pokroić w kostkę.
2. Kapustę, marchewkę i cebulę połączyć w misce, posolić i wymieszać dokładnie rękoma. Odstawić na 10-15 minut, a następnie odcisnąć z soku. Dodać koperek oraz sos przygotowany z wymienionych składników, całość ponownie dokładnie wymieszać.

1 komentarz: