Czeska wiśnia - ciasto bez pieczenia

Wiśniowe orzeźwienie! Delikatna pianka śmietankowa połączona z musem wiśniowym i czekoladą...
Składniki:
  • herbatniki kakaowe ok. 250g
  • 0,5 l śmietanki 30% 
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 kg wiśni drylowanych
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • starta gorzka czekolada do posypania wierzchu
  • forma: 24x24 cm

Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.
2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.
3. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników.
4. Na herbatniki wyłożyć całą masę, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego stężenia.

5. Mus wiśniowy: 1 kg wiśni drylowanych zagotować w garnku, podczas wrzenia dosypać 2 (suche) galaretki wiśniowe oraz 5 łyżek cukru, dokładnie wymieszać na wyłączonym palniku do rozpuszczenia granulek. Wystudzić.
6. Masę śmietankową wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na 2 równe części. Część ze spodem herbatnikowym ostrożnie włożyć z powrotem do formy. Wlać ostudzony i lekko tężejący mus wiśniowy i odstawić do lodówki do stężenia (ok. 40 minut wystarczy). Po stężeniu musu wiśniowego na wierzch położyć drugą część masy śmietankowej.
7. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.


36 komentarzy:

  1. A czy można zrobić mus truskawkowy z galaretka truskawkowa lub malinowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. masę śmietankową się fajnie przecina ale gorzej jest ją oddzielić od siebie bo się łamie. Musiałam podzielić na 4 części
    żeby móc ją przenieść. Czy jest jakiś sposób żeby to zrobić w całości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po przecięciu wsuwamy podkładkę plastikową (podkładka żółta). Można też zastąpić to cienką deską do krojenia. lekko podważyć i wsunąć.

      Usuń
  3. W jakiej ilości wody gotować wiśnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dodajemy wody, sok z wiśni w zupełności wystarcza.

      Usuń
  4. Witam, wczoraj wyprobowałam twój przepis jest wspaniały ale troszkę go przerobiłam zamiast wiśni dodałam muss jabłkowy z galaretką malinową a śmietany nie przecinałam tylko podzieliłam na 2 części składniki i też wyszedł DZIĘKUJĘ ZA WSPANIAŁE INSPIRACJE JESTEŚ WSPANIAŁA������

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały deser zrobił wrazenie na gościach dziękuję rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogą być wiśnie mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  7. witam... czy masę śmietankową można wylać na dwa razy... ? czyli na herbatniki a później na wiśnie ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, tak nie próbowaliśmy, myślę że tak, czasowo tylko wyjdzie dłużej.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę,że śmietanę można podzielić na pół i galaretki .problem z głowy.po co męczyć sie z przecinaniem,jak mozna każdą połowę ubic osobno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko że to całe przecinanie nie jest wcale problematyczne i męczące... jest to prostsze niż przecinanie biszkoptu...

      Usuń
  10. Czy na wierzch zamiast czekolady można zrobić galaretke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale galaretka w tym cieście jest w środku z musem wiśniowym...

      Usuń
  11. Po wlaniu galaretki do śmietany zrobilo mi się wszystko plynne.Dlaczego? Proporcje byly prawidlowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po włożeniu do lodówki powinno stężeć, chyba że galaretka była ciepła i doszło do zwarzenia śmietany.

      Usuń
  12. Mam same maliny mrozone czy jesli zagotuje normalnie galaretki jak na przpisie i dodam malinu moze byc tez zamiast soku z wisni :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny placek.... Robiłam wczoraj....

    OdpowiedzUsuń
  14. Uważam że coś jest nie tak w przepisie. Dodałam do Ubitej na sztywno śmietany zimną płynną galaretkę i masa zrobiła się zupełnie Wodnista.Wylalam to na herbatniki one wypłynęły na wierzch��musiałam je wyjąć więc spodu już nie mam. Włożyłam tą masę do lodówki zobaczymy czy stężeje��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może za szybko dodałaś galaretkę - lub za długo wszystko się miksowało... Jeżeli się nie ścięła masa i się nie rozwarstwia, to w lodówce powinna dojść.

      Usuń
    2. Dodawaj galaretkę jak zaczyna tężeć.

      Usuń
  15. Właśnie robię to ciasto wygląda apetycznie ciekawe czy moje będzie takie

    OdpowiedzUsuń
  16. A czy zamiast smietanki 30 mozna dac 36?

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam smietana 36 ubila mi sie doskonale na sxtywno dodawalam powoli zimna ale nie tezejaca galaretke niestety wszystko sie zwazylo i bylo mocno zadkie.wylalam na herbatniki a te uciekly do gory.......

    OdpowiedzUsuń
  18. jakie wymiary blachy do tego placka?

    OdpowiedzUsuń
  19. najważniejsze, aby wyczuć moment w którym powinno sie połączyć galaretkę ze śmietaną....Z doświadczenia wiem, że galaretka powinna już tężec, ale nie za bardzo....nie zimna płynna, bo wówczas robi się "zupa"

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie robiłam to ciasto wyszło idealne dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  21. Dla mnie rowniez wyszla 'zupa' ze smietany po dodaniu galaretki :(

    OdpowiedzUsuń
  22. U mnie też smietana rozrzedzila się po dodaniu galaretki ale pięknie zastygła. Co ciekawe po stężeniu masa jest elastyczna i łatwo ją przekroić. Niestety masa wiśniowa zastygła mi zupełnie i rozdrobnioną ułożyłam na piance.

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy takie ciasto można zamrozić? Wyszło pyszne, ale goście nie dopisali i całości nie zjemy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem, że nie próbowaliśmy mrozić tego ciasta. Głównie składa się z galaretek, więc podejrzewam, że można. Trzeba tylko uważać przy rozmrożeniu (nie w mikrofalówce,bo może się rozpłynąć). Daj znać jak wyjdzie.

      Usuń