Pieczone podudzia w chrupiącej panierce

Przepyszny obiad dla całej rodziny!


Składniki:
  • podudzia z kurczaka: 10-14 szt
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 4 garście płatków kukurydzianych
  • 2 garście suszonej cebuli
  • 100 g parmezanu
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • olej


Sposób przygotowania:

1. Podudzia umyć i osuszyć. Posypać z dwóch stron solą, pieprzem i słodką papryką.

2. Przygotować panierkę: płatki kukurydziane wsypać do woreczka foliowego i zgnieść przy pomocy wałka. Przesypać do miski, dodać suszoną cebulę, starty drobno parmezan i czosnek, wymieszać. W  drugiej misce roztrzepać widelcem jajka.

3. Przyprawione podudzia zamoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w panierce z płatków, cebuli,czosnku i parmezanu.

4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej podudzia. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Około 20-tej minuty pieczenia, podudzia wyjąć z piekarnika i posmarować z wierzchu olejem, włożyć z powrotem, dokończyć pieczenie. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Cudownie chrupiące!



5 komentarzy:

  1. wygląda mocno-zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda arcyknurzaście

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie! Musze przyznać, że aż poczułam ich zapach, coś niesamowitego :) Chyba będę miała już pomysł na kolejny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie je robię pięknie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń