Czeska wiśnia - ciasto bez pieczenia

Wiśniowe orzeźwienie!
Składniki:
  • herbatniki kakaowe ok. 250g
  • 0,5 l śmietanki 30% 
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 kg wiśni drylowanych
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • starta gorzka czekolada do posypania wierzchu
  • forma: 24x24 cm

Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.

2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.

3. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników.

4. Na herbatniki wyłożyć całą masę, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego stężenia.

5. Mus wiśniowy: 1 kg wiśni drylowanych zagotować w garnku, podczas wrzenia dosypać 2 (suche) galaretki wiśniowe oraz 5 łyżek cukru, dokładnie wymieszać na wyłączonym palniku do rozpuszczenia granulek. Wystudzić.

6. Masę śmietankową wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na 2 równe części. Część ze spodem herbatnikowym ostrożnie włożyć z powrotem do formy. Wlać ostudzony i lekko tężejący mus wiśniowy i odstawić do lodówki do stężenia (ok. 40 minut wystarczy). Po stężeniu musu wiśniowego na wierzch położyć drugą część masy śmietankowej.

7. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.

Raj dla podniebienia!

15 komentarzy:

  1. A czy można zrobić mus truskawkowy z galaretka truskawkowa lub malinowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. masę śmietankową się fajnie przecina ale gorzej jest ją oddzielić od siebie bo się łamie. Musiałam podzielić na 4 części
    żeby móc ją przenieść. Czy jest jakiś sposób żeby to zrobić w całości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po przecięciu wsuwamy podkładkę plastikową (podkładka żółta). Można też zastąpić to cienką deską do krojenia. lekko podważyć i wsunąć.

      Usuń
  3. W jakiej ilości wody gotować wiśnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dodajemy wody, sok z wiśni w zupełności wystarcza.

      Usuń
  4. Witam, wczoraj wyprobowałam twój przepis jest wspaniały ale troszkę go przerobiłam zamiast wiśni dodałam muss jabłkowy z galaretką malinową a śmietany nie przecinałam tylko podzieliłam na 2 części składniki i też wyszedł DZIĘKUJĘ ZA WSPANIAŁE INSPIRACJE JESTEŚ WSPANIAŁA������

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały deser zrobił wrazenie na gościach dziękuję rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogą być wiśnie mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  7. witam... czy masę śmietankową można wylać na dwa razy... ? czyli na herbatniki a później na wiśnie ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, tak nie próbowaliśmy, myślę że tak, czasowo tylko wyjdzie dłużej.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę,że śmietanę można podzielić na pół i galaretki .problem z głowy.po co męczyć sie z przecinaniem,jak mozna każdą połowę ubic osobno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko że to całe przecinanie nie jest wcale problematyczne i męczące... jest to prostsze niż przecinanie biszkoptu...

      Usuń