Czeska wiśnia - ciasto bez pieczenia

Wiśniowe orzeźwienie!
Składniki:
  • herbatniki kakaowe ok. 250g
  • 0,5 l śmietanki 30% 
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 kg wiśni drylowanych
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • starta gorzka czekolada do posypania wierzchu
  • forma: 24x24 cm

Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.

2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.

3. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników.

4. Na herbatniki wyłożyć całą masę, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego stężenia.

5. Mus wiśniowy: 1 kg wiśni drylowanych zagotować w garnku, podczas wrzenia dosypać 2 (suche) galaretki wiśniowe oraz 5 łyżek cukru, dokładnie wymieszać na wyłączonym palniku do rozpuszczenia granulek. Wystudzić.

6. Masę śmietankową wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na 2 równe części. Część ze spodem herbatnikowym ostrożnie włożyć z powrotem do formy. Wlać ostudzony i lekko tężejący mus wiśniowy i odstawić do lodówki do stężenia (ok. 40 minut wystarczy). Po stężeniu musu wiśniowego na wierzch położyć drugą część masy śmietankowej.

7. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.

Raj dla podniebienia!

3 komentarze: