Topielec - szybkie ciasto ze śliwkami

Zawsze się udaje!
Składniki:
    Ciasto:
    • 10 dag drożdzy
    • 1 masło (250 g)
    • 4 jajka
    • 3 szklanki mąki
    • 1 szklanka cukru
    Kruszonka:
    • 50 g mąki
    • 50 g masła
    • 50 g cukru
    Dodatkowo:
    • 6-8 śliwek bez pestek, pokrojonych w ćwiartki
    • Forma ok. 37X22 cm

    Sposób przygotowania:
    1. Masło pokroić w kostkę i zmiksować z rozkruszonymi drożdżami. Cały czas miksując, dodać roztrzepane jajka, a na koniec stopniowo mąkę. Miksować do połączenia składników.

    2. Oprószyć mąką dłonie i uformować z ciasta kulę. Kulę zanurzyć w około 4 litrach wody. Po około 10 minutach kula wypłynie na wierzch.

    3. Składniki na kruszonkę mieszać w misce, aż powstaną grudki.

    4. Gdy kula z ciasta wypłynie, przełożyć ją z powrotem do miski i zmiksować z cukrem.

    5. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć ćwiartki śliwek, całość posypać kruszonką.

    6. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 45 minut. 

    Przepyszne!



    19 komentarzy:

    1. Ale ciekawy sposób wykonania... chyba się skuszę, tak z ciekawości;):)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. warto, po przez fakt wyrośnięcia drożdży w wodzie, ciasto jest delikatne i "mokre". Idealne...

        Usuń
    2. woda ma być ciepła czy zimna?

      OdpowiedzUsuń
    3. Czy w tym przepisie nie dodaje się MLEKA lub wody ??

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. nie ma, jedyna woda jest w garnku, mleka też nie ma.

        Usuń
    4. Czy piekarnik nalezy ustawić góra/dół czy termoobieg?

      OdpowiedzUsuń
    5. ciekawa wersja drożdżowego placka :)

      OdpowiedzUsuń
    6. A gdyby używać suchych drożdży to robimy tak samo? I ile ich użyć
      -

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. w przepisie mamy 100g drożdży, należy dodać odpowiednik po przeliczeniu z suchych: 7g to odpowiednik 25g świeżych - deajemy więc 4x7g suchych (intsant)

        Usuń
    7. ciasto robilam polecam goraco 😁swietnie jest

      OdpowiedzUsuń
    8. Cukier dobrze się łączy z tym gęstym ciastem?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. cukier na początku zostaje w formie kryształu w gęstym cieście, ale po chwili gdy zaczną działać drożdże - pięknie się roztapia. Przykład mamy na zdjęciu surowego ciasta po dodaniu cukru i wyłożeniu na blachę (obrazek 5)

        Usuń
    9. Jajka dajemy w całości czy białka ubijamy

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. jaja dodajemy całe (tzn żółtko i białko) roztrzepane (jak kogiel-mogiel)

        Usuń
    10. Jaka pojemność szklanki?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. 1x Szklanka standard 250 ml = ok. 220g mąki

        Usuń
    11. Jutro biorę się za pieczenie, ciasto wygląda kusząco.

      OdpowiedzUsuń