Schab w porach i cebuli

Delikatny i soczysty, schab. Przepis tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. A domownicy i goście będą zachwyceni.


Składniki:
  • ok. 1 kg schabu
  • 3 cebule
  • 2 pory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Mięso posypać solą i pieprzem. Cebule pokroić w talarki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na zmianę plastry schabu z talarkami cebuli.
2. Pory pokroić w plasterki i ułożyć dookoła schabu. W kilku miejscach rozłożyć masło.
3. Śmietanę wymieszać z wodą i mąką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Sos wylać na mięso, cebulę i pory.
4. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec pod przykryciem 1 godz. 45 minut. Następnie polać powstałym podczas pieczenia sosem mięso i piec jeszcze 15 minut, bez przykrycia. Podawać z ziemniakami.

2 komentarze: