Schab w porach i cebuli


Delikatny i soczysty!


Składniki:
  • ok. 1 kg schabu
  • 3 cebule
  • 2 pory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

1. Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Mięso posypać solą i pieprzem. Cebule pokroić w talarki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na zmianę plastry schabu z talarkami cebuli.

2. Pory pokroić w plasterki i ułożyć dookoła schabu. W kilku miejscach rozłożyć masło.

3. Śmietanę wymieszać z wodą i mąką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Sos wylać na mięso, cebulę i pory.

4. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec pod przykryciem 1 godz. 45 minut. Następnie polać powstałym podczas pieczenia sosem mięso i piec jeszcze 15 minut, bez przykrycia. Podawać z ziemniakami.

Smacznego!


1 komentarz: