Puszysty sernik z brzoskwiniami

Najlepszy sernik z owocami! Zawsze się udaje, każdemu smakuje! Doskonały na każdą okazję lub na święta. Przepis sprawdzony wielokrotnie, od lat w rodzinnym zeszycie.
Składniki:
  • puszka brzoskwiń
  • forma: ok. 35x23 cm
Ciasto:
  • 1 masło
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2 całe jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 150g masła
  • kilka kropli olejku arakowego lub waniliowego
Piana:
  • 5 białek 
  • 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.
2. Masa serowa: 2 jajka ubić ze szklanką cukru, dodać twaróg i masło, miksować, dosypać 2 budynie i kilka kropli olejku, zmiksować.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć równomiernie rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce). Masę serową wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej.
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
5. Brzoskwinie przykryć pianą z białek. Na pianę zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto.
6. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok. godzinę.


26 komentarzy:

  1. Potwierdzam , pyszny, moja mama go piecze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja go też piekłam w tym roku a przeppis już już miałam dawno pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, choć nigdy nie piekłam. Wygląda obłędnie, puszyście, serowo i owocowo, super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli standardowy na 1/2 litra

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy masło ma być stopione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie stapiamy. Masło proszę pokroić na mniejsze części, by szybciej zmieszało się z mąką. Samo masło zacznie się topić podczas mieszania.

      Usuń
  6. Pieczone gora dol czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy studzimy w piekarniku czy wyjmujemy zaraz po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy może być ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Proszę mi powiedzieć czy twaróg półtłusty ten zielony z Biedronki może być??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepszy będzie twaróg sernikowy. Jest też w tym sklepie.

      Usuń
  10. Witam. Właśnie włożyłam do piekarnika. Zobaczymy co wyjdzie. 🙂🙂🙂

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy masło, które dodajemy do masy serowej powinno być stopione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło ma być miekkie, można je pokroić w kostkę, by szybciej się zmieszało w zagniatanym cieście.

      Usuń
  12. Kostka masła 200g czy 250g

    OdpowiedzUsuń