Składniki:
- puszka brzoskwiń
 - forma: ok. 35x23 cm
 
- 1 masło
 - 5 żółtek
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 łyżki cukru
 - 2 i 1/2 szklanki mąki
 
- 1 kg twarogu sernikowego
 - 2 całe jajka
 - 2 budynie waniliowe
 - 1 szklanka cukru
 - 150g masła
 - kilka kropli olejku arakowego lub waniliowego
 
Piana:
- 5 białek
 - 1/2 szklanki cukru
 
1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.
 
2. Masa serowa: 2 jajka ubić ze szklanką cukru, dodać twaróg i masło, miksować, dosypać 2 budynie i kilka kropli olejku, zmiksować.
 
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć równomiernie rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce). Masę serową wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej.
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
5. Brzoskwinie przykryć pianą z białek. Na pianę zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto.
6. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok. godzinę.
 

 

 
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
5. Brzoskwinie przykryć pianą z białek. Na pianę zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto.
6. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok. godzinę.

Potwierdzam , pyszny, moja mama go piecze:)
OdpowiedzUsuńJa go też piekłam w tym roku a przeppis już już miałam dawno pyszny
OdpowiedzUsuńUwielbiam, choć nigdy nie piekłam. Wygląda obłędnie, puszyście, serowo i owocowo, super!
OdpowiedzUsuńBudynie po ile gram mają
OdpowiedzUsuńStandard 60g na jeden budyń
Usuństandard to chyba po 40g ?
UsuńZależy od producenta.
UsuńMaka pszenna czy ziemn?
UsuńCzyli standardowy na 1/2 litra
OdpowiedzUsuńczy masło topimy
OdpowiedzUsuńCzy masło ma być stopione?
OdpowiedzUsuńNie stapiamy. Masło proszę pokroić na mniejsze części, by szybciej zmieszało się z mąką. Samo masło zacznie się topić podczas mieszania.
UsuńPieczone gora dol czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńGóra-dół
UsuńMoze byc twaróg z wiaderka
OdpowiedzUsuńCzy studzimy w piekarniku czy wyjmujemy zaraz po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńWyjmujemy.
UsuńCzy może być ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńProszę mi powiedzieć czy twaróg półtłusty ten zielony z Biedronki może być??
OdpowiedzUsuńLepszy będzie twaróg sernikowy. Jest też w tym sklepie.
UsuńWitam. Właśnie włożyłam do piekarnika. Zobaczymy co wyjdzie. 🙂🙂🙂
OdpowiedzUsuńCzy masło, które dodajemy do masy serowej powinno być stopione?
OdpowiedzUsuńMasło ma być miekkie, można je pokroić w kostkę, by szybciej się zmieszało w zagniatanym cieście.
UsuńKostka masła 200g czy 250g
OdpowiedzUsuńProszę użyć 200 g
UsuńCzy masło do masy serowej ma być płynne czyli rozpuszczone
OdpowiedzUsuńNie. Masło rozpuści się podczas miksowania
Usuń